Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Грешки, допускани при кърменето

Прегледи: 1036 | Създадена: 21/11/2011
Грешки, допускани при кърменето

 

част 1

 

Всички признават преимуществата на кърменето пред изкуственото хранене. И все пак много малко бебета имат щастието да се хранят с така полезното за тях майчино мляко. Има много причини, поради които една неопитна майка би се разколебала и би предпочела изкуственото хранене пред кърменето.

 

1.      „Късно" първо кърмене

  • След нормално раждане

В повечето български родилни домове бебето не се слага на гърдата веднага, а се препоръчва изчакване. Всъщност през първите минути на бебето на бял свят, то има най-силен сукателен рефлекс. По-късно този рефлекс значително отслабва, то е изтощено, отпуснато и му е по-трудно да засуче. Ако е плакало дълго време без да бъде посрещната неговата нужда за храна и утеха, то заспива изтощено и отчаяно.

  • След раждане с цезарово сечение

Много често след оперативно раждане майките слагат бебетата си на гърдата след дни, през този период те са хранени с неподходящи биберони с адаптирано мляко. Бебетата свикват млякото да се "излива" в устата и после е много трудно да започнат да сучат.

 

2.      Липса на сукателен рефлекс

Непременно говорете с лекар ако вашето бебе не иска да засуче в първите часове от раждането му. При липса на сукателен рефлекс бебето може да се храни с кърма чрез сонда/капкомер/спринцовка. Ако се налага престой на бебето в болница, поискайте разрешение да носите изцедена кърма, с която да хранят бебето ви. В къщи я изцеждайте в часовете, в които то би се хранило.

 

3.      Плоски/хлътнали зърна

Сред някои акушерки и педиатри цари схващането, че щом майката няма ясно изразени зърна, това е пречка за бебето да захапе правилно. Плоските/хлътнали зърна действително са проблем, но в никакъв случай неразрешим. Понякога дори не е необходимо никакво действие от страна на майката, за да кърми успешно: просто бебето успява само да суче без проблем. Ако сте бременна и забележите този „проблем" при вас, можете за по-голяма сигурност през последните седмици да носите специални колектори за зърна (в началото по 10-15 минути като увеличавате времето с колекторите до 8 часа на ден). Друг вариант е преди кърмене да изпомпвате малко мляко. Помпата ще оформи зърното.

 

4.      Разранени и болящи зърна

Ако чувствате непоносима болка при кърмене, зърната ви са разранени и болезнени, това не е повод да се отказвате. Това е повод да поговорите с кърмила майка/баба/приятелка и да я помолите да ви покаже как да поставите правилно бебето. Желателно е и да си купете мехлем за кърмачки. Слагайте бебето често да суче, тъй като големите интервали между храненията ще го направят нервно и гладно и то ще дърпа силно зърното.

 

5.      Запушени канали, възпаления, мастит.

Тези проблеми могат да се срещнат както в началните месеци на кърмене, когато кърмата не се е регулирала, така и в по-късен етап. Изразяват се в подути и болезнени гърди, бучки, зачервяване. Дължат се на застой на мляко в гърдите, а също така е възможно каналче да се запуши ако сте затиснали през нощта гърдата или бебето ви е ударило без да иска.

С приемане на безвредни за бебето медикаменти, кърменето може да продължава. При запушени каналчета може да се приложат горещи компреси преди кърмене/изцеждане и студени между храненията. Задължително бебето се слага често на гърдата, сменят се позите и е хубаво брадичката му да сочи възпаленото място. Ако бебето отказва да суче толкова често или не е при вас, трябва да изцеждате често. С навременни мерки, запушените каналчета би трябвало да отшумят за 24 часа. Спиране на кърменето в този момент само би задълбочило проблема.                                                                                                        

 

 

 

 

част 2

 

Всички признават преимуществата на кърменето пред изкуственото хранене. И все пак много малко бебета имат щастието да се хранят с така полезното за тях майчино мляко. Има много причини, поради които една неопитна майка би се разколебала и би предпочела изкуственото хранене пред кърменето.

 

1.      Прием на медикаменти

Има случаи в които се налага кърменето да бъде прекратено поради прием на лекарства. При всички случаи вашият лекуващ лекар трябва да е уведомен, че кърмите, за да прецени лекарства, които са безопасни за бебето. Ако няма начин спирането на кърменето да бъде избегнато, попитайте за продължителността на лечението.

Ако лечението не е твърде продължително, обмислете варианта със закупуване на помпа и изцеждане, за да поддържате лактацията си докато лечението приключи. След това спокойно можете да възобновите кърменето. Ако нямате възможност да поддържате лактацията през периода на лечение и ако след приключването му имате желание, може да възстановите кърменето. Този процес се нарича релактация и е напълно естествен. Необходими са само желание и често слагане на бебето на гърдата или изцеждане.

 

2.      Хранене на бебето в точно определено време

Това е грешка, която лесно може да бъде избегната. Просто слагате бебето на гърдата по всяко време, когато то желае, независимо че може да е яло преди 10 минути. Ако не желае да бъде хранено или успокоявано с гърда, то ще покаже само. Бебетата плачат по различни причини. Но през първите седмици от неговия живот е добре винаги първо да се уверите, че то не плаче от глад.

Кърмата се усвоява твърде бързо и бебето може да огладнее половин час или час и половина след като е сукало. При естествено хранене на бебето майката не може да знае какво количество е изяло то и ако допреди час е сукало само за успокоение или за приспиване, то може съвсем скоро да се събуди гладно. Спазването на режим понякога води до изнервяне на бебето, което ще плаче докато стане неговият час за хранене, а дотогава може и да заспи от изтощение. Така то няма да успее да набави нужните му калории за деня.

 

3.      Твърде ранно и бързо захранване

Много майки споделят, че когато са захранили децата си твърде малки, много бързо са въвели голямо разнообразие твърда храна или са заместили повечето хранения, бебето се отбива само преди майката да желае това. За да избегнете такъв проблем, внимателно следете начина на захранване. Твърдата храна се дава, за да опита детето нови вкусове и за да се задоволи нарастващият му апетит. Това означава, че майката продължава да кърми колкото детето пожелае, а около един час след кърмене, предлага някаква твърда храна. Така бебето само регулира приема на твърда храна, който не е за сметка на кърмата.

 

4.      Бебето вече има зъби и понякога хапе

Изникването на зъбче не е причина да преустановите кърменето - бебетата могат да сучат безпроблемно с всички зъби в устата си и то без да хапят. Ако все пак то започне да хапе, ще трябва да му помогнете да се отучи от този неприятен за вас навик. Когато впие зъбчетата, извадете леко зърното от устата му като пъхнете кутре и освободите вакума. Обяснете спокойно на детето, че ви боли и мама не се хапе. После пак продължете кърменето. Ако прилагате тази практика, за няколко дни бебето ще се отучи да хапе.

 

5.      Хората около майката не одобряват кърменето

Случва се понякога майката да е притискана от околните да отбие детето на определена възраст. Но помнете: кърменето е процес, който касае само майката и бебето. Всякакви коментари от страна на роднини и приятели не са причина да вземете толкова важно решение за вас и най-вече за вашето бебе.

 

6.      Връщане на работа

Много майки искат или се налага да се върнат на работа, но смятат, че кърменето и работа са несъвместими. Ако бебето е малко, можете да закупите хубава помпа, с която да изцеждате гърдите по времето, когато бебето по принцип суче. Помолете работодателя да ви осигури няколко пъти на ден по 15 минути или половин час тихо и спокойно място, за да изцеждате кърма. Съхраненото мляко може да се дава от баба/татко/детегледачка. Ако работното място е близо до дома, можете да отскачате до дома за кърмене на детето.  Преценете дали не можете да работите вкъщи. Така ще сте винаги на разположение на кърмачето.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...