Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Как да се предпазим от салмонелите?

Прегледи: 939 | Създадена: 18/11/2011
Как да се предпазим от салмонелите?

 

Какво трябва да знаем за салмонелозата

 

Салмонелозите са група от остри инфекциозни заболявания, причинени от бактерии от рода на „салмонела". Причиняват се от бактерии от род Salmonella. Известни са повече от 2000 вида салмонели.

Източник и естествен резервоар на инфекцията са голям брой диви и домашни животни, както и някои птици. Широкото разпространение на салмонелите в животинския свят е причина хранителните отравяния да бъдат най-често срещаната клинична форма на заболяването.Болестни форми на салмонелозата:


1. Стомашно-чревна форма.

След кратък инкубационен период от няколко часа до 2-3 дни се развива остър гастрит и ентерит. Телесната температура се повишава, появява се повръщане с болка в горната част на корема, а малко по-късно - коликообразни болки около и под пъпа, придружени от диария.

 

2. Дизентерийно-подобна форма.

Протича с повишена телесна температура, обща слабост, повръщане, коликообразна коремна болка и диария с множество болезнени изхождания.

 

3. Грипоподобна форма.

Наподобява грипно заболяване, протича с повишена телесна температура, втрисане, главоболие, ставни и мускулни болки, зачервено гърло, диария.

 

4. Тифоидна форма.

Наподобява коремен тиф. Характеризира се с повишена телесна температура, обща отпадналост, главоболие, повръщане, коликообразна коремна болка, диария, увеличение на черния дроб и далака;

 

5. Септична форма.

Характеризира се с разпространение на бактериите чрез кръвта по целия организъм. Болестта протича с тежки усложнения като пневмония, менингит, отит, холецистит, пиелонефрит и др.

 

 

Заразяване


Заразяването най-често става след приемане на храни, приготвени от смляно или кълцано месо, яйца и яйчни продукти, консумирани след недостатъчна термична обработка или сурови. Храната може да бъде заразена и вторично - от хората, които я приготвят - болни или бактериоотделители.

 

Възможно е заразяването да стане и по контактно-битов път - чрез предмети на бита и мръсни ръце. Този начин на заразяване е по-чест при малките деца и при децата в предучилищна възраст, посещаващи детски заведения.

 

 

Лечение

 

  • Оводняване

Водещо при лечението на салмонелните хранителни отравяния е бързото и адекватно оводняване и правилният хранителен режим. В голяма част от случаите рехидратацията може да се извършва през устата, което позволява осъществяването й в домашна обстановка.

При тежка степен на обезводняване се провежда интравенозна рехидратация с глюкозосолеви разтвор. Тя трябва да се извършва в болнична обстановка. Правилно е децата до 1 година в първите дни на заболяването също да бъдат под лекарско наблюдение в болница, независимо от степента на обезводняването.

 

  • Антибиотици

Антибиотиците нямат място в лечението на хранителните отравяния, причинени от салмонели. Прилагането им не намалява броя на изхожданията и не скъсява продължителността на диарията. Напротив, в много случаи увеличава времето на бактериоотделянето след настъпило клинично оздравяване.

Антибиотици трябва да бъдат прилагани само при пациенти с нарушен имунитет.
Не е необходимо използването на различни запичащи средства. Заболяването има естествен ход, за който е необходимо време. По-добре е организмът да изхвърли навън бактериите и техните токсини.

 

  • Хранителен режим преди и след боледуването

По време на заболяването детето не бива да гладува. Гладуването влошава общото му състояние и се отразява пагубно върху  телесното тегло.

При кърмене естествено-храненото кърмаче трябва да остане на майчина кърма. Груба грешка е преустановяването на кърменето по време на остра диария. Ако бебето е на изкуствено хранене, трябва да му се дават специални диетични млека, препоръчани от медицинско лице.

При по-големите деца се ограничават мазнините, увеличават се въглехидратите и се дават белтъчини от растителен произход. Препоръчваната от Световната здравна организация диета е свързана с повишен прием на банани, ябълки, ориз и сухар. Могат да се дават и обикновени бисквити, солети, сварени моркови. Детето не трябва да гладува, но не бива да бъде хранено насила.

 

 


 

Спазването на строги правила при съхранението на продуктите, при приготвянето на храната, при храненето и отглеждането на децата намалява многократно риска от заразяване.

 

1. Веднага след като купите яйца, ги приберете в хладилника.

2. Съхранявайте ги там до момента на употребата им, като непосредствено преди това ги измийте.

3. Яйцето, което ще дадете на малкото дете, варете най-малко 15 минути.
4. Не позволявайте на по-големите деца да опитват суровото тесто на любимия си сладкиш, докато вие го приготвяте.

5. Не се опитвайте да "подсилите" детето като му давате сурово яйце.

6. Храни, в които има яйца, сервирайте на малките деца непосредствено след приготвянето им. Остатъка от храната могат да консумират само възрастните.

7. Когато приготвите ястие с месо, то трябва да е преминало предварително през добра термична обработка. Не предлагайте на децата печено месо "алангле".

8. Не оставяйте никаква храна на стайна температура през лятото - високите летни температури са идеално условие за развитието на салмонелите.

9. Не хранете децата си по градинките с храна, взета от млечната кухня и престояла два и повече часа в чантата ви.

10. Още от най-ранна възраст приучете детето да мие ръцете си след излизане от тоалетната и преди хранене. Ще му спестите много заболявания.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...