Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Лятната ваканция на детето

Прегледи: 1511 | Създадена: 17/11/2011
Лятната ваканция на детето


Лятната ваканция е любимият период за вашето дете. То се чувства свободно и неангажирано. Ние възрастните обаче сме отговорни да не позволяваме на детето да се отпусне прекалено през лятната ваканция, а да се възползва максимални ефективно от нея.

Нито пълното бездействие, нито прекалената ангажираност в занимания са подходящи за детето през лятната ваканция. Затова трябва да намерите оптимален вариант, който да е съобразен с вашия график и желанията на детето. За съжаление, лятната почивка на родителите не може да е толкова дълга, колкото и на децата, затова всички родители се изправят пред въпроса - какво ще правят с детето си през лятната ваканция.

Изпращането при баба и дядо е задоволителен вариант за всички. Баба и дядо са щастливи, детето сменя обстановката, а вие сте спокойни, че малкият ви наследник е в сигурни ръце. Ако не може да се възползвате от този вариант, тогава трябва да помислите за детегледачка или занималня. В случаите, когато детето е по-голямо и може да го оставите само, тогава помолете някой от съседите да го наглеждат и да ви държат в течение дали всичко е наред.

През лятната ваканция децата забравят почти всичко, което са научили през учебната година. Особено по-малките, които все още не са свикнали на рутината учебна година - ваканция. За да избегнете този проблем, който най-вероятно ще стресира детето в началото на учебната година, трябва да поддържате знанията и нивото му на подготовка. Разбира се, това не означава, че детето трябва да е заето с учене всеки ден.

Най-добрият вариант е да избере два следобеда от седмицата, през които да преговаряте и упражнявате наученото през учебната година, както и да усъвършенствате материя, която не му е била  ясна. Може да му помагате вие или това да се случва с помощта на частен учител.

Лятната ваканция е подходящ момент и за започване на обучение по нов език. Веднъж или два пъти в седмицата детето може да посещава курс или частни уроци. Много по-лесно ще е да учи език, когато не е на училище, защото ще има повече свободно време и възможност да осмисли материята. Освен това няма да се обърква от голямото количество материал, което трябва да научи.

Спортът и движението са задължителни през лятната ваканция. Най-вероятно детето ви само изявява желание да се движи повече през лятото, но ако предпочита компютъра, вие трябва да създадете у него желанието да спортува. Разходки, тичане, тенис, колоездене, футбол, баскетбол, игра. Движението е ключово за правилното развитие на подрастващите.

Топлото време, слънцето и зеленината спомагат за каляването и развитието на детето. Когато не сте на работа през уикендите, винаги отивайте заедно някъде сред природата - на пикник, да играете на федербал или просто да се разхождате. През работната седмица се уверете, че детето спортува достатъчно. Ако имате възможност, го запишете на някакъв спорт, към който детето има предпочитания. Полезни и приятни са също спортните, народните танци и всички видове занимания, които не натоварват психиката, а забавляват мъника и той се движи.

 

 

Лятната ваканция на българските деца


Какво правят българските деца през лятната си ваканция? Те едва ли единствено почиват в очакване на новата учебна година.

Мечтаната лятна ваканция за българските тиинейджъри отдавна не се свързва с известното в миналото безоблачно прекарване при баба и дядо в провинцията. За онези, чиито родители имат високи доходи дилемата днес по-скоро е коя дискотека работи до късно и къде купона е най-щур. Наскоро репортер на тиражен български всекидневник отбеляза, че "пияни деца" щурмували трите дискотеки за подрастващи в подлеза на НДК в центъра на София, където "десетки момчета със замъглени погледи и малки момичета, които едва стоели на краката си, окупирали входовете на заведенията". Нищо ново под горещото слънце на една от най-ваканционните държави в Европа, където младите хора се радват на свобода, недопустима за нормалните държави от цивилизования свят!

Това, обаче, едва ли се отнася за огромното мнозинство български деца, за които лятната алтернатива е да безделничат с празни джобове в махалата или да се опитат да припечелят някой къде по-лесен, къде по-труден лев. Всъщност алтернатива едва ли има, защото през летните месеци българските ученици масово работят. Според официалната статистика това са 83 хиляди деца, но по неофициални данни, изнесени наскоро от един от основните профсъюзи, техният брой надхвърля 250 хиляди. На регионална среща на Световната организация за борба срещу детския труд в София беше обявено, че българските деца са експлоатирани предимно в семейния бизнес, земеделието и сезонната работа.

И в туризма, разбира се, където вече от години се изпитва хроничен недостиг на работна ръка. Още от началото на сезона крайморският бизнес потърси услугите на "невръстни работници" от цялата страна и ги превърна в миячи на чинии, помощни сервитьори, продавачи на всевъзможни амбулантни стоки и храни, пикола и камариерки в многобройните частни хотели, чистачи и неквалифицирани строителни работници. В повечето случаи децата работят без здравни и социални осигуровки или договори, но срещу прилично, според техните представи, заплащане. Само бургаската Инспекция по труда е издала за това лято 1500 разрешителни за работа на непълнолетни, а броят на издадените във Варна разрешителни е 1000.

Българското законодателство не забранява детския труд, но го поставя под доста строги условия. Ако искат да наемат на работа непълнолетни младежи, работодателите трябва да получат писмено разрешение от Инспекцията по труда преди да сключат трудов договор с младежа. В него трябва да бъдат подробно посочени работното време, работното място и характеристиката на полагания труд. Съвсем логично в закона е забранена работата нощем, както и при вредни и опасни за здравето условия. Предвидени са санкции в случай на нарушения от страна на работодателите - глоби до 3000 лева и символичен срок лишаване от свобода.

Всичко това, обаче, е само на хартия. Примерите за нарушаване на законите са многобройни.

В края на юли 15-годишно момче загина от задушаване в дълбок строителен изкоп край морето, където е работило по устна уговорка с работодателя. В Плевен, градът на прословутият сегашен министър на вътрешните работи, заловиха четири непълнолетни момичета, които се трудели незаконно като сервитьорки в нощни заведения. Само в тази област от началото на годината са били поискани 30 разрешения за работа на непълнолетни, на 26 от които е било позволено да работят в плевенските кафента, търговия и обслужване.

Всъщност това са единични случаи от видимата страна на проблема. В неговата тъмна и непрозрачна част са хилядите тиинейджъри, които за жълти стотинки сервират нощем на пияни клиенти, работят в нехигиенична и направо отровна атмосфера на химикали и други вредни вещества, носят бетон и тухли по строежите, мъкнат в жегата тежки товари при зареждане на магазините, влачат огромните куфари на летовниците по хотелските стълбища. В случая не споменаваме известния факт, че много от тези деца, които през годината би трябвало да посещават училище, въобще не го правят, което предполага, че те работят целогодишно.

Проблемите с детския труд в ЕС не са само български, поради което през май тази година ЕП прие резолюция, свързана със забрана на трафика на деца с цел те да работят в рамките на 27-те и преразглеждане на търговските споразумения и партньорство със страни от Третия свят по отношение забрана на детския труд.

Засега пакистански или бангладешки деца все още не са забелязани да се трудят в България, макар тежката демографска криза и липса на работна ръка могат да доведат и до такова явление. Големият проблем на обществото, обаче, освен работещите незаконно тиинейджъри, са трафикът на деца и най-вече отпадането на голям брой млади хора от училище.

Защото противно на азиатските схващания, детския труд не прави хората богати, той заробва децата, които изоставят образованието си.

А статистиката сочи, че всяка година 40 хиляди българчета отпадат от училищната система.

 

 

 

 

Ваканция УРА!

Ваканцията дойде и радостта е само за децата. Отново на плещите на родителите се струпва отговорността да измислят и да финансират летните забавления. Какво ще правите вие вашите ваканционно настроени ученици? Вече почти чуваме звъна на последния звънец и вече трябва да сме намислили кога, какво и как. Все още не е късно да съберем и да дадем хубави ваканционни предложения за забави, лагери и игри. Ние ще се постараем да го правим за вас през цялата ваканция, но бих искала да чуя и вашите мнения.

 

Нека направим най-общ списък - какво и къде могат да правят децата ни през лятото!

 

Къде ще прекарат децата ви лятото?

 

На село при баба?

 

Семействата, които имат по няколко активни баби и лели са в най-изгодна позиция, защото спокойно могат да не си задават много въпроси, като пратят децата за по няколко седмици при всички и ваканцията е свършила.

 

Предимствата: през цялото лято детето ще бъде с някой близък, за който се предполага, че ще се грижи добре за него. Спестяват се доста финансови ресурси.

 

Недостатъци: Ако няма подходящи деца за игра, за самото дете би било скучно цяло лято да общува само с възрастни.

 

А и на някои баби и дядовци няма да им е леко, ако имат по-палави внучета. Има опасност роднинските връзки да се обтегнат и да има дрязги и натяквания от типа: моето дете го гледа само една седмица, а на брат ми цял месец...

 

На лагери?

 

Много от училищата, самодейните състави, занималните, кръжоците и т. н. организират летни планински и морски лагери. А някои дори лагери в чужбина.

 

Предимствата: децата ще бъдат в своята среда, ще играят с приятелчетата си и ще се забавляват. Не е изключено да придобият ново умение, да научат нещо полезно и интересно.

 

Недостатъци: лагерите обикновено са кратки, за около 10 дни максимум, но затова пък скъпи. И в този аспект на някои родители ще им е по-трудно да запълнят цялата ваканция само с лагери. А и на децата бързо им домъчнява за в къщи.

 

На занимални в града?

 

Ако няма кой да гледа детето, много родители прибягват към този вариант. И търсачките в Интернет работят на пълни обороти.

 

Предимствата: Всяка вечер детето си е у дома. Отново има шанс да научи нещо ново и интересно, както и да прекара времето си забавно. Тук зависи много от избора на мястото и персонала. Някои водят децата в градинки, музеи, зоологическата градина, басейни... други предпочитат да ги занимават на място.

 

Недостатъци: Ако детето цяла година е пътувало дълго и изморително до училище и обратно, този тип занимания може би няма да ги усети като ваканция, а отново като изморително мотаене насам натам из града. Такъв тип занимални (в зависимост от услугите, които предлагат) също не са особено евтини - започват от 15-20лв на ден. Разбира се евтино и скъпо е много относително понятие и на някои родители може този вариант да им се види супер изгоден и без пари.

 

С мама на работа?

 

Не е разрешено? Така ли? Зависи коя е мама и къде работи!

 

Предимства: детето е винаги с вас. Както казахме зависи коя е мама и къде работи. Ако мама е шефката, спокойно може да вмени на някоя от служителките си грижата за малкия член. Да не говорим, че персоналът приема присъствието на деца като разведряващ атмосферата знак. Естествено, че ще е много по-забавно да прекараш следобеда в парка, отколкото пред компютъра, стига да не искат нищо повече от теб, разбира се.

 

Недостатъци: Ако обаче работим на незавидна позиция и работата ни е супер натоварена, всички предимства се превръщат в недостатъци и присъствието на детето може да ни коства работата. Лошото в случая е, че в тази ситуация се намират най-нископлатените хора, които не могат да си позволят нито един от гореизброените варианти, пък и дори да успеят да пратят детето на един лагер - лятото е дълго.

 

Цялото семейство си взема отпуската на смени?

 

Предимства: Ако детето си има семейство от двама родители плюс работещи баби и дядовци, ваканционната сметка може да излезе и няма да има разочаровани. Две седмици с мама и тате на море, две с едната баба и дядо на планина, две с другите баба и дядо в чужбина на пример и после пак отново.

 

Недостатъци: Твърде идеалистичен модел за нашата действителност и много рядко приложим. Пък дори детето да си има и мама и тати, не е добра идея да ползват по различно време отпуска си, само и само детето да има кой да го гледа. Току виж, ако прекалено дълго процедират по този начин, семейството да се разпадне.

 

Само в къщи?

 

Предимства: Детето се учи на самостоятелност. Да, но зависи на каква възраст е детето. Ако ние правим плановете му все още за лятната ваканция се предполага, че е във възраст, в която се нуждае от възрастен придружител.

 

Лично аз в тази ситуация не виждам предимства нито за детето, нито за родителите му.

 

Няма да се лъжем, че понякога се налага. На едни по-често, на други по-рядко и може да обсъдим полезни идеи и за този случай.

 

Недостатъци: Като се започне, че ще се притесняваш от сутрин до мрак къде е и какво прави детето и като го заключиш в апартамента - за по-сигурно - да не му се случи нещо лошо навън - най-малкото е застрашено от обездвижване. Като цяло малко дете само в къщи е най-лошия вариант, да не говорим, че вече би трябвало и да е наказуем.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...