Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Оценките в училище

Прегледи: 890 | Създадена: 17/11/2011
Оценките в училище

В даден момент всеки родител си е задавал въпроса правилно ли е да „подкупва" детето си, за да го мотивира да си пише домашните. Този подход всъщност е до някъде правилен, но има и своите минуси.

 

Реално, всеки е податлив на някаква форма на подкуп. Подкуп е да обещаеш нищо в замяна на определено поведение. Подкупът обаче е свързан с негативни асоциации, докато наградата има положително въздействие. Наградите могат да са:

  • лично удовлетворение - да възприемаме себе си положително
  • социални - получаване на благодарности или похвали от другите
  • материални - получаване на конкретна награда

 

Повечето деца не са достатъчно зрели, за да получат лично удовлетворение и по тази причина може да се нуждаят от „материални" стимули. Материалните награди може да помогнат на детето да се мотивира да подобри поведението си, оценките или определен навик, но те не бива да се използват като единствено средство за постигане на подобрение.  Те трябва постепенно да се намаляват и след време да се заменят с лични или социални награди. Наградите за децата трябва да се дават често и последователно и да бъдат подходящи.

 

Важно е обаче, децата предварително да са наясно с последиците от поведението си. Родителите, които използват последиците като възпитателно средство, трябва също така да ги прилагат последователно. Като разясняват на детето последиците от поведението му, те му дават избор. Ако детето избере да не отговори на очакванията, необходимо е да се приложи съответното последствие (наказание според случая).

 

Не е подходящо, например, да купите скъпи играчки за написани домашни или за получени високи оценки. От друга страна обаче, не е подходящо и да накажете детето за един месец, защото не е отговорило на определено очакване.

 

За малките деца целите трябва да са краткосрочни, а наградите - символични. С израстването на детето целите могат да станат по-дългосрочни, а наградите или наказанията трябва да съответстват на зрелостта му.

 

Запомнете, стилът на учене е различен при всяко дете, така че мястото за учене трябва да е съобразено с това. Родителите могат да се разходят с детето си из къщата, за да открият специалното място, което ще помогне на детето да се почувства добре и да може да се концентрира върху училищната подготовка.

 

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...