Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Детето не иска да ходи на градина

Прегледи: 1182 | Създадена: 11/11/2011
Детето не иска да ходи на градина

 

След като свикнат с детската градина, повечето деца обичат да ходят там заради игрите, приятелчетата или по други причини. Има обаче и такива деца, които след определен период, изведнъж спират да я харесват и вече не искат да я посещават. Възможните причини за това тяхно решение са няколко:

 

Кога причината се крие в детето?

Някои психични особености на детето му пречат то да се адаптира към новата среда - детската градина. Най-проблемният тип са деца, които не обичат да общуват със свои връстници и дори се плашат от това.

 

  • През ранните години някои деца са прекалено свързани с майката. Това е така, защото живеят по-изолирано, без достатъчно контакти с външни хора или пък детето остава много несамостоятелно. Постъпило в група с връстници, такова дете може да изживее истински шок - децата около него могат и имат умения, които то не владее, защото е свикнало да чака всичко да му се поднесе наготово. А и персоналът в детската градина не винаги е толерантен към бебешките навици.

 

  • Някои деца с изразена егоцентрична нагласа, ако усетят, че на новото място няма желаещи да ги боготворят, започват да манипулират своите родители. Често отказът да се ходи на градина е средство детето да задържи при себе си постоянно липсващата му майка.

 

  • Проблемно е присъствието в градината на деца с двигателна свръхактивност или с трудности в концентрацията на вниманието. Със своето поведение те често смущават игрите на другите, не могат задълго да се задържат на едно място. Ответните реакции на връстниците, недоволството на учителките от поведението им за това, че пречат на заниманията, ги карат да се чувстват неприемани и отхвърлени, въпреки че изпитват естествена потребност от детско обкръжение.

 

 

Кога вината е в детската градина?

Причината за отказа може да се крие и в детската градина.

 

  • Често детето е преживяло грубо отношение от страна на някоя учителка или детегледачка.

Пример: Майката на 5-6-годишно момче научава от учителката, че през деня то се напишква. Тя е озадачена, защото детето й отдавна умее да се контролира. Жената се разтревожва да не би да са настъпили някакви болестни отклонение. Оказва се обаче, че една от учителките е поставила условие: децата да ходят до тоалетната само когато тя им разреши - в определен час.

 

  • Понякога персоналът на детската градина налага стресиращи наказания. За по-чувствителните дечица е достатъчно някой да ги смъмри с по-строг тон и те заживяват в тревожно очакване, че това ще се повтори пак. В такива случаи детето може да спре да говори, когато е в градината, да заеква или категорично да заяви отказа си да посещава градината.

 

  • Също стресиращо на някои деца им действат обидни епитети или заплахи от други деца в групата. Случва се и някой по-агресивен връстник да посегне на по-кротко дете или пък нарочно да го плаши. В някои от тези случаи се налага децата да бъдат преместени в друга група.

 

Когато родителите са решили да прекратят ходенето на детска градина.

Понякога детето не ходи на детска градина или посещението му се прекратява, защото родителите така решават.

 

  • Основателна причина детето да не посещава детска градина е, ако то постоянно боледува в резултат на контактите си с повече деца, събрани на едно място. Честите прекъсвания и престои у дома му харесват и то започва упорито да отказва да тръгне отново на градина.

 

  • Има родители, които предпочитат детето им да бъде гледано от баба му или майка му, ако не работи или е в отпуск по майчинство заради второ дете.

 

  • Родителите може да наемат и детегледачка, която са харесали, защото има подходящ подход и добри педагогически умения.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...