Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Чувствата по време на бременност

Прегледи: 1005 | Създадена: 11/11/2011
 Чувствата по време на бременност

Да имаш бебе е преживяване, което със сигурност ще обогати и промени живота ви коренно. От самото начало на бременността вашите чувства ще стават все по-променливи и бурни.  Способността да приемете и да се отдадете на бурните си емоции е ключът към успешното превръщане на жената в майка. Все пак ще преминете през изключителния преход от възрастен към родител - един от най-значимите моменти в живота на човек.

Драматичните емоционални и физически промени, които ще изживеете заедно с вашите близки, справянето с тях и с новите ви отговорности, са основна част от вълнуващото предизвикателство да имаш бебе. Бременността предизвиква огромна гама от емоции - от голяма тревожност, гняв и страх до вълнение, радост и нетърпеливо очакване.
Да имате бебе може да бъде невероятно оздравяващо и пречистващо изживяване, което да ви отвори нови врати и да ви помогне да се отърсите от нещата от преди, ако го желаете.

Изправете се лице в лице със страховете си

Много жени се страхуват от това какво ще им се случва занапред през този период и това е напълно нормално. Да си признаеш страха е първата и вероятно най-важна стъпка да приемеш бременността и евентуалното следващо раждане. Бременността е периодът, през който много жени са готови на промяна. Чувствата са по-достъпни и могат да бъдат приети по-лесно.

Вие може да имате особен страх от вода, например, идващ от вашето минало. Важно е по време на бременността да достигнете до тези чувства, така че да може да ги осъзнаете и да ги приемете. Това ще ви предпази да не предадете страха си от вода на бебето ви след раждането.

 

Чувствата на бащата

Мъжете са различни в желанието си да се включат в процеса на бременността и раждането на партньорката им. Някои се радват да споделят събитията в тези процеси и са доста активни в отглеждането на бебето, докато други предпочитат да помагат по друг начин. На някои мъже им е трудно да се справят с отговорностите и предизвикателствата, когато станат бащи. Мъжът може да има определени представи за това как децата му трябва да бъдат родени, отгледани и възпитани. Това са неща, които трябва да бъдат обсъждани през бременността, така че вие и вашият мъж да бъдете единомислещи и подготвени да задоволявате най-добре и на време нуждите на бебето ви. Като родители е изключително важно да можете да общувате свободно помежду си, да използвате времето си както за споделяне, така и да изслушване.


Вашето бебе през бременността

През месеците, които прекарват в утробата на майката, бебетата се развиват както физически, така и емоционално. От най-рано те са изключително чувствителни към емоциите около тях. Докато сте бременна, вие ще усещате доста неща, които говорят за развиващата се индивидуалност на вашето бебе. Умствените му способности се развиват още в корема ви и има доказани периоди на бързо движение на окото по време на сън, което се свързва с процеса на сънуване.

На психологическо и психическо ниво вече съществува дълбока вътрешна връзка между вас. След раждането вашето бебе може да разпознава гласа ви, а също и различни звуци и музика, които е чувало в утробата. От самото начало вашето бебе е уникално със своите собствен режим, навици, харесвания и нехаресвания.

Комуникация ви с бебето е изключително важна част от бременността, тъй като тя ви подготвя за вашата връзка след раждането. С изненада ще откриете, че вие познавате своето бебе, както и че то познава вас именно от времето, което сте прекарали заедно през бременността. Връзката след раждането, има своите корени именно в тази ранна комуникация, която се реализира на множество нива и започва скоро след зачатието, като става все по-интересна през развитието на бебето.

В корема ви бебето чува много звуци, спи, сънува и отговаря на движенията и ритмите на вашето тяло. Химическите промени в хормоните, които се пресичат в кръвта ви, както и туптенето на сърцето ви влияят на бебето, така че то разпознава вашите чувства и настроения. То усеща също движението на храната през вашата храносмилателна система, като получава хранителни вещества от това, което ядете чрез кръвта ви.

През късната бременност бебето може да усети вашите ръце, когато го докосвате и масажирате. Подводния масаж в банята или басейна, например, е приятен начин да общувате с вашето бебе. Говорете му, споделяйте емоциите си с него винаги, когато можете!

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...