Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Избор на детска градина

Прегледи: 783 | Създадена: 10/11/2011
Избор на детска градина

 

Съвети
 Когато вече твърдо сте взели решение детето ви да постъпи в детска градина, направете предварителни проучвания поне на 2-3 детски заведения. Интересувайте се за материалната база и за квалификацията на персонала. Много важно е и още нещо - това ли е мястото, което ви изглежда най-подходящо за характера и възможностите конкретно на вашето дете. Доста деца се записват в градина, в която изискванията и натоварването са непосилни за тях. Там такова дете се измъчва. Докато това се установи, минава време. И родителите, и детето се оказват на кръстопът и ще им е трудно, докато влязат в нови релси.
 Нужно е по-рано детето да бъде подготвено психически. Обикновено родителите получават съвети от персонала на детската градина как да направят това.
 В началото трябва спокойно да се изчака адаптационният период. Той е различен и трае до няколко седмици. Ако обаче дискомфортът при детето се задържи по-дълго, налага се да се изяснят причините - какво не е наред?
 Системно поддържайте връзка с персонала, обменяйте информация - това е нужно и за двете страни.
 Полезни са и контактите с други родители. Когато възникне проблем, възможно е той да се отнася само до вашето дете, но ако го споделят и близките на повече деца, въпросът трябва да се обсъди от всички без много отлагане.
Разбира се, в детските заведения не всичко е идеално. Има обаче родители, които следват твърдо тактиката на скандалите. Те винаги са недоволни, на "нож" с персонала и непрекъснато сменят яслата или детската градина. Познавах такава майка - тя беше сама е не можеше да разчита на помощ от възрастните си родители, т.е. нямаше алтернатива. Въпреки това неколкократно беше премествала малкото си дете след кратък престой, последван от конфликти с директорки и учителки. Такъв конфронтационен подход е само във вреда на детето! Не е за препоръчване и обратният тип поведение - от деликатност и неудобство да не се задават въпроси на персонала за състоянието на детето, особено ако пък има нужда да се получи повече информация или нещо ви тревожи.
Родителите имат право да избират кой и къде да гледа детето им. Няма никакво съмнение, че детската градина прави малчуганите по-информирани и комуникативни, а преходът им към училището по-безболезнен. Тя е особено полезна за децата, които са по-затворени или пък у дома са прекалено щадени и несамостоятелни.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...