Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Децата и парите

Прегледи: 547 | Създадена: 08/11/2011
Децата и парите

 

Родителите често се чудят кога е подходящо да започнат да учат децата си как да боравят с парите, каква е тяхната стойност и т.н. Да научим детето да цени парите и да разбира стойността им не е никак лека задача. Ако успеем да се справим добре обаче, е сигурен знак, че ще направим малкия човек по-отговорен и ще му е по-леко да преценява финансите си след време.

 

Основното, на което трябва да научим детето от ранна възраст, е да разбира стойността на парите. Още от съвсем малко то схваща, че парите са средство, с което мама и татко купуват неща от магазина. Децата свикват с думите „скъпо", „евтино", „нямам парички", но е по-трудно да им се обясни от къде идват парите и че те са нещо, което трябва да се цени и често е в ограничени количества.

 

 

Как да научим детето да цени парите?

 

  • Преди всичко е добре детето да разбере, че парите са нещо, което се изкарва с труд и трябва да се заслужи, а не се получава даром.

Не трябва да го натоварвате прекалено, ако имате финансови затруднения, но е важно то да знае кога родителите имат проблеми и да се научи да се съобразява. Разказвайте му какво работите, какво може да си позволите да купите и какво не. Важно е да свикне с мисълта, че парите са нужни за потребности и за удоволствия и трябва да ги използваме с цел, а не да бъдат похарчени защото в момента ги имаме.

 

  • Позволете на детето ви да пазарува само.

Като за начало е добре това да става във ваше присъствие - така ще му дадете увереност и в същото време ще можете да проследите как би изхарчило дадена сума. Обяснете му, че трябва внимателно да борави с парите, да купи това, за което тръгнало, да не си забрави рестото. Ако не му стигнат парите за всичко, което иска, му кажете, че трябва да избере само по-важното.

 

  • Пробвайте да му дадете малка сума пари и да видите за какво мисли да я похарчи.
    Ако реши, че иска веднага да си купи шоколад, макар че има един вкъщи, му
    обяснете, че това е ненужна покупка и ако си запази паричките и събере още малко, ще може да си купи нова играчка. Така то ще се научи, че ако се ограничи от едно нещо, може да има друго, по-хубаво.

 

 

Грешките, които не бива да допускаме

 

  • Не избързвайте с даването на джобни.

Най-добре е това да стане когато детето тръгне на училище и се налага само да си купува закуска в голямото междучасие. Не бива да изпадате и в другата крайност - да го лишавате от джобни пари до късна възраст, защото то неизбежно ще се почувства ощетено, когато види, че останалите деца разполагат с пари.

 

  • Не давайте твърде много пари на детето си.

Дори и да сте добре финансово, давайки големи суми на детето си не показвате по-голяма загриженост или любов, а го разглезвате и то свиква, че винаги може да има всичко, независимо колко струва. Тази част от възпитанието се отразява върху целия му
характер и то живее с идеята, че може да има всичко, независимо дали е морално или финансово. По-голямата финансова помощ оставете, когато детето порасне и действително има нужда от повече пари.

 

  • Не използвайте парите като награда за получена шестица в училище или оправена стая.

По този начин детето ще започне да мисли, че всяко негово задължение е нещо, което трябва да се възнагради. Така ще го направите мързеливо и няма да се сети да направи нещо, ако след това не получи награда.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...