Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Как трябва да даваме лекарства на детето

Прегледи: 696 | Създадена: 08/11/2011
Как трябва да даваме лекарства на детето

 

Понякога е доста трудно да се даде лекарство на детето. Първото правило е да му се даде лекарството съвсем делово, като че и през ум не ви минава, че то може да откаже да го вземе. Ако дадете лекарството някак неуверено или с много обяснения, детето ще разбере, че от него се очаква да откаже да го вземе.

 

  • Когато слагате лъжицата в устата му, говорете за нещо друго.
  • Неразтворими таблетки могат да се счукат и смесят с малко част от някоя вкусна храна.
  • Горчиви хапчета могат да се дават в лъжичка захарна вода, мед или сладко.
  • Слагането на капки и мехлеми за очи, можете да сложите и по време на сън, за да си спестите гоненицата и молбите.

 

Имайте пред вид, че когато давате лекарството с някаква течност, по-добре е това да бъде течност, която детето ви пие рядко. Ако от лекарството, което сте прибавили към млякото или например към портокаловия сок, те добият странен вкус, детето може с месеци да гледа подозрително на тях.

 

Не започвайте да давате лекарства без лекарско предписание и не продължавайте да ги давате без неговите указания. Майка, която няколко пъти по един и същ начин е лекувала простудни заболявания, стомашно разстройство и главоболие, започва да се чувства специалист. Но нейният опит е ограничен. Тя няма знанията на лекар, за да може внимателно да обмисли диагнозата. За нея два различни случая с главоболие изглеждат еднакви. Но за лекаря те са различни и изискват различно лечение.

 

Понякога при употреба на някои лекарства се получават тежки реакции - повишаване на температурата, обриви, анемия, кръвоизливи, запушване на пикочните канали. Тези са редки, но вероятността да се случат е по-голяма, ако лекарствата се използват неправилно. Ето защо те трябва да се дават само тогава, когато лекарят реши, че опасността от болестта и вероятната полза от лекарството са по-големи, отколкото рискът при лечението.

 

Слабителните средства не трябва да се използват в никакъв случай (особено при болки в корема), без да се съветвате с лекар. Някои хора имат погрешната представа, че честа причина за коремните болки е запекът и искат най-напред да дадат на детето слабително средство. Тъй като не можете да бъдете сигурни в причината за коремните болки у вашето дете, опасно е да му давате слабителни средства по собствена преценка.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...