Правилното хранене е също толкова важно родителско задължение, както и възпитанието. С раждането на детето започват и грижите за неговото хранене, което е определящо за развитието, здравето и растежа.
Може да се каже, че най-подходящ за създаването на здравословен модел на хранене е периодът между третата и седмата година на детето, тъй като в тази възраст то подражава на възрастните и е в състояние да изгради полезни хранителни навици.
Има няколко начина за изграждане на здравословно хранително поведение на вашето дете.
1. Осигурявайте редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна.
- Осигурявайте максимално разнообразие в консумацията на храни
- Включвайте в менюто на децата храни от четирите основни групи - хляб, зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки.
- Хранете децата си четири пъти дневно, тъй като редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. На един прием детето не трябва да консумира повече от 350 - 400 грама храна. Закуската е важна и не трябва да се пропуска!
2. Добавяйте към детското меню свежи плодове и зеленчуци.
- Предлагайте на детето си плод или зеленчук при всяко хранене.
- Наблегнете на употребата на суровите зеленчуци и плодове, тъй като при термична обработка част от съдържащите се в тях витамини се губят.
- Осигурявайте през всички сезони на годината разнообразие от пресни, замразени, сушени, консервирани плодове и зеленчуци.
3. Заместете тлъстите меса и месни продукти с птиче месо, телешко месо и риба.
- Ограничете присъствието на колбаси на трапезата до 2 пъти седмично.
- Приготвяйте риба или морски дарове един - два пъти седмично.
- Преди готвене винаги отстранявайте кожата от птиците и видимата мазнина от месото.
4. Давайте на детето мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
- Осигурете на детето си ежедневен прием на мляко и млечни продукти, защото те са изключително важни за неговото развитие.
- Избирайте прясно и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини (до 2%) или обезмаслено (0,1 - 0,5%).
- Обезсолявайте саламуреното сирене чрез предварително накисване във вода.
5. Ограничете приема на мазнини.
- Замествайте животинските мазнини с растителни.
- Предпочитайте употребата на зехтин пред тази на слънчогледово олио.
- Добавяйте възможно най-малко количество мазнина при приготвяне на ястията.
6. Ограничете общия прием на сол за деня.
- Намалете количеството на добавената сол при приготвяне на ястията и салатите.
- Никога не слагайте солница на масата по време на хранене.
- Ограничете употребата на туршии през зимния сезон до 2 - 3 пъти седмично.
7. Ограничете приема на захар и захарни изделия.
- Ограничавайте консумацията на захарни и шоколадови изделия, сметанови и сиропирани сладкиши.
- Не позволявайте на детето приема на газирани напитки.
- Вместо захар, сложете лъжичка мед в млякото или чая.
8. Ограничете консумацията на тестени и сладкарски изделия.
- Поне два пъти седмично включете в менюто на децата си пълнозърнест хляб
- Ограничете до веднъж седмично приема на макаронени изделия и зърнени храни (жито, ориз, овесени ядки, царевица и други).
ВАЖНО: Добре е да знаете, че:
- На един хранителен прием не трябва да давате на детето повече от 350-400 грама храна. Примерното общо количество хранителни продукти за деня може да съдържа:
-пресни зеленчуци (около 350 грама)
-пресни плодове (около 300 грама)
-млечни продукти (около 400 грама/милилитра)
-хляб (до 3 филийки дневно)
- При варене зеленчуците трябва да се поставят в кипяща вода, която да ги покрива. По време на цялото варене съдът трябва да е плътно затворен с капак.
- Сол се добавя чак в края на термичната обработка.