Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Какво трябва да правим, ако детето ни използва неприлични думи

Прегледи: 1045 | Създадена: 07/11/2011
Какво трябва да правим, ако детето ни използва неприлични думи

 

Обикновено децата започват да използват неприлични думи, когато тръгнат на училище, но понякога и по-рано. Понякога още в периода между третата и четвъртата година деца започват да прибавят към речниковия си запас „мръсни думи" и ругатни. Дълго преди да научат значението на тези думи обаче, те знаят, че са „забранени" и се обиждат един друг през смях.

 

Често децата повтарят с повод и без повод неприличните думи, за да покажат колко много знаят и че не се боят да бъдат малко "лоши". Друг път просто искат да подразнят останалите или ги използват като ново оръжие срещу агресията. За съжаление това не може да се избегне - рано или късно всяко дете научава неприлични думи.

Къде да търсим причината? В детската градина, в училището или в семейството?

 

Факт е, че за всяко дете е присъщо да слуша какво си говорят възрастните и няма училище или детска градина, които да попречат на това. Освен това за съвременните деца телевизорът е един от основните „учебници за живота". Те стоят пред него с часове и попиват всяка чута дума. Когато отидат в детската градина, разменят „впечатленията" си с другарчетата и се завръщат у дома с още по-голям запас от изрази и думи, с които шокират родителите.

 

 

Какво не трябва да правим ако детето ни използва „мръсни думи"?

 

1.       Не показвайте на детето, че сте шокирани от поведението му!

Повечето деца тайно се радват, че са шокирали родителите си и продължават да употребяват такива думи вкъщи с надежда да предизвикат отново същия ефект. Други, на които е било забранено да говорят така пред родителите си, употребяват лошите думи на друго място.

Разберете - ако да кажете на дете, че определено поведение може да скандализира околните, е все едно да му дадете оръжие и да му кажете "Не стреляй с него".

 

2.       Не толерирайте подобно поведение.

Не забранявайте на детето да гледа телевизия. Понякога причината за неговите ругатни може да идва в следствие на реакциите на околните. Например, една от най-големите грешки правят възрастни които чувайки неприличните думи започват да се смеят или молят детето да повтори „мръсните думи" на бис. Нормално е в такъв случай детето да ги повтаря и в друга компания, за да я разсмее.

 

3.       Не проявявайте ответна агресия.

Не се карайте на детето и не го заплашвайте. Така ще му покажете, че няма нищо страшно, забранено и екстравагантно в неговото поведение. Напротив - ако няма ответна реакция, рано или късно на детето ще му стане скучно да повтаря все още неразбираемите за него думи.

 


Какво трябва да правим, ако детето ни използва неприлични думи?

 

1.       Обяснете на детето, че е неприлично да се произнасят тези думи. Ако във ваше присъствие то каже „мръсна" дума, извинете се вместо него и сменете темата на разговора. Спазвайте правилото да хвалите детето в присъствието на други хора, но да му се карате насаме!

 

2.       Постарайте се да накарате детето да бъде откровено с вас. Това ще му позволи да ви признае откъде е научило тези думи и защо ги използва.

 

3.       Опитайте да разберете дали зад неприличния език на детето не се крият някакви по-сложни проблеми. Често зад „смелите" думи се крие слабост, стремеж за самоутвърждаване и обида.

 

4.       Ако детето обижда и подражава на приятелите си, опитайте се да поговорите с техните родители - заедно с тях вие по-лесно ще се справите със създалото се положение.

 

5.       Бъдете търпеливи. Възрастта на ината и грубостта отминава и детето ще забрави как ви е карало да се червите пред вашите съседи и приятели. Но само в случай, че вашите уроци по неговото възпитание са били наистина мъдри и справедливи.

 

6.       Не забравяйте, че детето е нащрек и внимавайте как се изразявате, дори когато смятате, че то не ви слуша. Мълчаливият упрек от ваша страна понякога е много по-резултатен, отколкото потокът от обиди.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...