Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Развитие на говора на бебето

Прегледи: 656 | Създадена: 07/11/2011
Развитие на говора на бебето

 

Според много изследователи бебето започва да възприема звуци още докато е в корема на майката. Още при самото раждане бебето изплаква - това е първият му звук. След раждането вече възприема звуци, музика, разговори и това по-късно оформя говора му. Говорът е неизменно свързан със слуха. Чрез слуха си бебето чува вашата реч и научава думите и структурата на изреченията.

 

Децата се учат да говорят през първите две години от своя живот. Първоначално бебето използва устните си, езика и поникващите зъбки в опитите си да „произвежда" звуци. Дълго преди мъничето да каже първата си дума, то разучава правилата на езика и начина на общуване от своите родители. Постепенно то научава думи, с които да изразява това, което чувства, чува, вижда и мисли. Между 1 и 2-годишна възраст вече може да прави кратки изречения от 2-3 думи.

 

Етапи на развитие на говора:

  • 1 - 3 месеца

Първата форма на комуникация на бебето е плача. Пронизителния писък може да означава че е гладно, а плачът с извивки - че се нуждае от нов памперс. Когато бебето порасне малко си създава репертоар от гъргорене, въздишки, гукане и други подобни звуци.

 

  • 4 месеца

През четвъртия месец бебето започва да бърбори като комбинира гласни и съгласни. Опитите на бебето да говори сега звучат като непрекъснат монолог на друг език. Това е начин на игра за бебето и по този начин то експериментира с езика и устните си. На тази възраст бебетата говорят на един и същ „език" и той звучи еднакво, независимо дали говорите български, английски или друг език.

 

  • 5 - 9 месеца

Бърборенето вече звучи все едно има смисъл. Това е така, защото бебето използва звуци, които са имитация на вашите думи. Можете да подпомогнете този процес като „разговаряте" с него, като му пеете песнички или му четете книжки.

 

  • 10 - 16 месеца

Бебето вече ползва няколко думи и знае тяхното значение. То дори се опитва да използва интонация - например, когато пита нещо, то повишава тона на последните звуци. През този период бебето научава важността на речта при комуникирането.

 

  • 17 - 24 месеца

-          Речникът на бебето включва около 200 думи. Между 18-я и 20-я месец мъничето започва да учи по 10 думи на ден и е добре да внимавате с употребата на неприлични думи.

-          През този период детето може да комбинира две-три думи в изречение. Когато достигне 2-годишна възраст,  вече може да прави изречения от по 3 и повече думи, както и да пее елементарни песнички.

-          Индивидуалността на детето също се развива - то започва да говори за това какво чувства, прави и мисли. Има вероятност да бърка местоименията и да говори за себе си в трето лице или вместо „Мен" да ползва „Бебе".

 

  • 25 - 36 месеца

-          Първоначално детето може да се затруднява при използването на правилната сила на звука, когато говори и е възможно понякога да вика.

-          Започва да научава местоименията.

-          На тази възраст речниковият запас надхвърля 300 думи. До 3- годишна възраст детето се учи да води по-сложни разговори - може да си казва името, на колко е години и т.н.

 

Как да подпомогнете развитието на говора на вашето дете?

Можете да започнете да говорите на бебето още докато сте бременна, за да може то да свиква с гласа ви. Може да ви се стори малко налудничаво да говорите сама на себе си, но трябва да знаете че това е от полза за бебето и развитието на речта му.

Когато бебето се роди му говорете непрестанно - докато му сменяте пелените, храните го или го къпете. На 5-месечна възраст вероятно ще забележите, че то ви наблюдава и се опитва да ви отговори. Добра идея е и да му четете, тъй като това развива езиковите му умения. Изследвания сочат, че децата, на които е говорено много когато са били бебета, имат по-висок коефициент на интелигентност и по-богат речник.

 

Възможни проблеми при развитието на говора

  • Децата, които имат проблем със слуха спират да бърборят на около 6-месечна възраст. Ако бебето ви не издава звуци е необходимо да се консултирате с педиатър.
  • Някои бебета започват да изговарят думи още на 9-месена възраст. Имайте предвид обаче, че има такива, които проговарят доста по-късно - на 13 или 14 месеца. Ако бебето е вече на 15 месеца и не говори, или пък не сте в състояние да разберете какво казва, отново е необходимо да се свържете с педиатър.
  • Когато детето е вече на 3 години и продължава да „изпуска" съгласни или да ги замества ( например „р" с „л"), може би има слухов проблем или се нуждае от логопед.

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...