Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Бебешки усмивки

Прегледи: 4706 | Създадена: 28/02/2011
Бебешки усмивки

 

Една от най-умилителните за родителите гледки е тази на усмихнато бебе. Но за разлика от плача, който още от раждането е начин на бебето да общува и да изразява желанията и настроенията си, усмивката се превръща в изразно средство за бебето, едва когато то навърши около 8 месеца.Усмивката на бебето се развива, заедно с неговите възприятия за околния свят.

Според педиатрите, непосредствено след раждането, бебетата започват да се усмихват в съня си. Твърденията, че причината за тези усмивки е наличието на газ в бебешкия череп, който въздейства върху лицевите мускули и предизвиква физиономия, която наподобява усмивка, са научно опровергани. Бебешките усмивки през първите 4 седмици от раждането, се наблюдават най-често, докато бебето задрямва или по време на REM фазата на бебешкия сън. Те са предизвикани от действията протичащи под мозъчната кора и намаляват с развитието на мозъка на бебето. Недоносените бебета се усмихват повече и по-дълго време, докато достигнат мозъчното развитие на връстниците си.

Във възрастта между 1 и 2 месеца, бебето започва да отговаря на сигналите, които получава от заобикалящата го среда. Първата усмивка, докато бебето е будно може да бъде забелязана във възрастта между 6 и 10 месеца. Обикновено тя е реакция в отговор на музика, гласовете на родителите или други звуци, които бебето свързва с приятни усещания. Тъй като в този период се подобрява зрението на бебето, усмивката му започва да се появява и при комбинация между звук и визия (лицето на родител), докато в края на периода, за да се усмихва бебето е достатъчно да види само лицето на родителя, без да е необходимо да има и допълнителен звуков стимул.

Във възрастта между 2 и 3 месеца, ще забележите, че когато бебето се усмихва, то гледа към вас и лесно можете да запазите усмивката му върхуснимка. В този период то все повече реагира на зрителния контакт. Можете да направите смешна физиономия, за да видите усмивката му в отговор.

Във възрастта между 4 и 6 месеца, се наблюдава, че за определени периоди бебето отклонява погледа и усмихнатото си лице от вас и гледа на страни. Педиатрите смятат, че причината за това е опитът на бебето да овладява и регулира емоциите си. Доколкото радостта и забавата са нови за него усещания, те също могат да му дойдат в повече. Не се премествайте, за да застанете в полезрението на бебето, а го изчакайте самò отново да се обърне към вас, за да продължите забавлението.

Във възрастта между 6 и 12 месеца, започват да се появяват и различни усмивки. Усмивката с разтворени е израз на по-голяма радост, отколкото усмивката със затворени устни. През този период, бебето започва да издава и звуци, които придружават усмивката му. Когато е на възраст около 8 месеца, бебето започва да използва съзнателно усмивката като средство заобщуване, за това е добре да го наблюдавате и да реагирате на неговите усмивки.

 

 

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...