Държавни детски градини
Откъде научихте за нашия сайт?

Детето пред телевизора

Прегледи: 921 | Създадена: 10/02/2011
Детето пред телевизора

В съвременността почти всяко домакинство разполага с телевизор и в зависимост от интересите и свободното си време, гледа предаванията по различни телевизионни канали. Телевизорът сам по себе си не е чудовище. В чудовище може да го превърне начинът, по който го използвате.

Дали и колко продължително, децата да гледат телевизия? Специалистите не препоръчват детето да сяда пред телевизора до навършването на 2 години. До навършването на 3 години, престоят пред телевизора да се ограничава до 30 минути дневно, а до навършването на 6 години до 60 минути дневно.

Аргументите "против" гледането на телевизия са повече, отколкото аргументите "за".

"За"
- Телевизията обогатява представите на детето за околния свят;
- Помага му за обучението, особено за воденето на диалог между различни герои;
- Гледането на телевизия в подходящи условия (осветление, разстояние между екрана и детето не по-малко от 2,5 метра, ограничения на времето за гледане) не вреди на здравето и зрението на детето.

"Против"
- Продължителното взиране в екрана, както и неподходящото съдържание на предаванията води до нервност и раздразнителност от страна на бебето, които нарушават съня му;
- Телевизията не оставя място на детето да си представя, ощетява въображението му като му предоставя наготово цялата картина. (Например при четенето или разказването на приказки, въображението на детето се стимулира много повече, тъй като то се опитва да визуализира обстановката и героите.);
- Гледането на телевизия намалява двигателната активност на детето;
- Предаванията с неподходящо съдържание, могат да уплашат детето или да го направят по-агресивно.

Постигане на баланс
- На първо място е важно да наложите ограничения на времето за гледане на телевизия;
- Избирайте подходящи за възрастта на детето предавания;
- Гледайте заедно с детето или бъдете на разположение и в готовност да отговаряте на въпросите му, които могат да възникнат, докато гледа предаване или филм;
- Обяснявайте всяка дума или действие на телевизионните герои, които не съответстват на вашата ценностна система;
- Бъдете пример за детето - не оставяйте телевизора да работи като фон, докато се занимавате с нещо друго (особено, ако не можете да сте сигурни, че детето няма да се загледа в неподходяща реклама или репортаж, когато не го наблюдавате) и не се втурвайте, за да седнете пред телевизора във всяка свободна минутка.
- Ако, за да спазите определеното от вас време за гледане на телевизия, се налага да прекъснете филма или предаването, което детето гледа в момента е по-добре да отложите прекъсването с няколко минутки и да обясните на детето, че ще изключите телевизора след края на предаването.
- Обяснявайте на детето, че телевизорът е само едно от възможните средства за учене и забавление. Поощрявайте критичността му към предаванията и филмите. Обсъждайте с него всичко, което вижда на екрана.

Ревност и съперничество при децата
Ревността може да бъде и полезна, и вредна Това е силно...
Седем мита за разглезването на децата
Мит 1Ще разглезите бебето, ако се занимавате ...
Как да предпазите бебето си от хранителни алергии
За да намалите риска от поява на алергия у детето ви към...
Детето с физически недостатък
Отнасяйте се към него естественоДетето с физически...
Подхранващи маски за лице
Маска с бадемови трици Маската почиства лицето от...
Как да запазим семейното щастие
"И те заживели щастливо до края на дните си"... Това е...